HIFU- Skintightning

Ansiktslyft utan kniv

Hög intensiv fokuserad ultraljud är en ny behandlingsmetod för att strama upp huden på djupet. Det är det närmaste ett ansiktslyft man kan komma utan att göra ett kirurgiskt ingrepp.

När huden åldras tappar man elasticitet i den djupt liggande bindväven. Huden blir slapp och hängig. För att motverka detta och stimulera bindväven att växa till och strama upp sig kan man göra olika laser och ljusbehandlingar. Ljuset tillför värme som ger en kontrollerad inflammatorisk reaktion så att bindväven påverkas. Laserljus, IPL- ljus och radiofrekvens är de vanligaste metoderna. Dessa metoder behandlar många hudproblem men har dock en begränsning då man inte kommer ned till de djupaste bindvävslagren utan att ge en för aggressiv skada i huden.

Fokuserat intensivt ultraljud

Fokuserat intensivt ultraljud har en helt annan teknik då inget upptag av energin absorberas av pigment eller kärl i ytliga huden. Energin skickas ned och fokuseras på exakt det djup maskinen är inställd på 3 eller 4,5 mm. Yttre huden (dermis) är ca 2 mm. Under dermis har man ett tunt lager underhudsfett sedan kommer en bindvävshinna som kallas SMAS  Superficial Muscular Aponeurosis System. Det är denna hinna som man vill behandla.

Under behandling sker en intensiv värme utveckling, 60-70 grader mycket lokalt som startar en uppstramning av den djupa bindväven. Yttre huden blir helt opåverkad.

 Effekter man kan uppnå

Behandling ger en uppstramning av den bindvävshinna som musklerna är fästade i. Detta ger ofta en mer markerad käklinje samt hals. Kinder kan lyftas samt man kan få ett lyft av ögonbrynen. En viss effekt kan man se direkt efter behandlingen men den största effekten sker gradvis. Slutgiltiga resultatet sker först efter 3–6 månader. Ny bindväv som ska växa till i skadeområdet sker långsamt ungefär på samma sätt som en sena läker om det varit skadad. Resultaten varar oftast i några år innan den naturliga åldrande processen börjar komma ikapp igen.

Några biverkningar?

Behandlingsmetoden har inte visat några biverkningar. Viktigt är dock att undvika vissa nerver i ansiktet som ligger ytligt då dessa skulle kunna bli irriterade om de får direkt behandling. Några bestående skador har inte rapporterats. Huden kan få en lätt rodnad efter behandlingen. I vissa fall kan man känna en domning i huden som kan hålla i sig ett par veckor men är inte bestående.

Man kan återgå till arbete och använda makeup direkt efter behandlingen.

Comments are closed.